2013. szeptember 10., kedd

ROMÁNIAI HÍREK


Kiirtják a kóbor kutyákat Romániában
Romániában megszavazta a parlament, hogy a hatóságok elaltathatják azokat kóbor kutyákat, amelyeket a begyűjtésüktől számított tizennégy napig nem fogadnak örökbe.
A döntést a román képviselőház hozta meg, amelynek ügydöntő hatásköre volt a törvény elfogadásában. A jogszabályt nagy többséggel szavazta meg a képviselőház, 266-an voksoltak mellette, 23-an ellene és 20-an tartózkodtak.
Romániában azt követően került ismét a figyelem középpontjába az elszaporodott kóbor kutyák problémája - amely főként Bukarestet sújtja -, hogy a román fővárosban szeptember elején egy négyéves gyereket halálra martak a gazdátlan ebek.
Az eset nagy felháborodást váltott ki, noha Romániában nem először veszti életét ember kóbor kutyák támadása miatt. Az ügyben vezető politikusok is állást foglaltak. Traian Basescu román államfő felhívással fordult a kormányhoz, hogy cselekedjen mielőbb, és fogadjon el olyan törvényt, ami lehetővé teszi az önkormányzatok számára a gazdátlan kutyák elaltatását.
Végül a kormánynak nem kellett lépnie, mert már a törvényhozói testület asztalán volt a most elfogadott jogszabály, amely eredetileg hét nap türelmi időt írt elő. A parlamenti szakbizottságban azonban 14 napra tolták ki ezt az időszakot. A parlamenti képviselők a szigorú intézkedés puhítása érdekében azt a rendelkezést is a törvénybe foglalták, hogy a polgármesterek döntése alapján a türelmi időszak meghosszabbítható, ha a kóbor kutyák menhelyeken való tartása céljára rendelkezik az önkormányzat megfelelő pénzforrással.
Az állatvédők azonban így sem nyugodtak bele a kutyák tömeges elpusztításába, és kedden a parlament előtt tüntettek. Ők barbár cselekedetnek tekintik az ebek tömeges kiirtását, és nem értenek egyet azzal, hogy a hatóságoknak nem kell figyelembe venniük, hogy az utcáról összegyűjtött ebek betegek vagy agresszívek-e, és valóban indokolt-e az elaltatásuk.
Egyes becslések szerint Bukarestben mintegy 64 ezer kutya él az utcán, sokszor falkába tömörülve bolyonganak az utcákon.
(MTI)