2012. július 31., kedd

Holnaptól hatályos!


Tilos a kutyák fülének csonkítása augusztus 1-jétől, és farokkurtításra is csak az állat hétnapos koráig lesz lehetőség mostantól. Az ebek chippel történő megjelölésére azonban még van öt hónapjuk a gazdáknak – erre hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kedden.
Augusztus 1-jén hatályba lép a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet legújabb módosítása, ami leginkább az ebtartókat érinti.
Az egyik legfontosabb változás a kutyák kötelező chipes megjelölése. Január elsejétől négyhónaposnál idősebb ebeket már csak elektronikus transzponderrel (chippel) megjelölve lehet tartani. A gazdáknak tehát még öt hónap áll rendelkezésükre, hogy elvégeztessék a szükséges állatorvosi beavatkozást.
Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998-as törvény szerint az eb transzponderrel történő megjelöléséért legfeljebb 3500 forint kérhető az állat tartójától, amely magában foglalja a transzponder árát, a beültetés díját és az országos eb-adatbázisba való regisztráció díját.
Az új előírások értelmében kistestű ebeknek (20 kilogrammig) legalább 10, közepes testűeknek (20-40 kilogramm) 15, nagytestűeknek 20 négyzetméter területet kell biztosítani a jövőben.
Változnak a kikötve tartás szabályai is. Kistestű ebet legalább 4, közepes testűt 6, nagytestűt 8 méteres eszközzel (lánc, kötél stb.) szabad csak megkötve tartani.
Fontos változás még, hogy a kutyák küllemének megváltoztatása céljából ezután fülcsonkítást nem, csak farokkurtítást lehet végezni, azt is csak az állat hétnapos koráig. Szintén újdonság, hogy az eb-, a macska- és görénykölyköket nyolchetes korukig kötelező lesz anyjukkal tartani.
(MTI)