2013. szeptember 20., péntek

VESZETT RÓKÁK!


Veszett rókák miatt három hónapra ebzárlatot rendelt el a járási főállatorvos Kecskeméten és Kiskunfélegyházán – közölte a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának vezetője pénteken.
A szakhatóság egy hete azt követően döntött így, hogy egy kecskeméti tanyán kilőtt róka tetemében a veszettség vírusát mutatták ki – mondta Drozdik Ferenc.
Négy nappal később Kiskunfélegyházán is ebzárlatot rendeltek el, miután egy gazdaság udvarára tévedt és az ingatlant őrző kutyák által elpusztított róka ugyancsak veszettnek bizonyult.
A megyei főállatorvos intézkedése mindkét területen a döntéstől számított 90 napig érvényes. Ez idő alatt a kilőtt, illetve elhullott rókákat megnyúzni tilos.
Az ebzárlat szabályai alapján annak időtartama alatt tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek.
Kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral, míg a településről az ebeket és macskákat egyaránt kizárólag érvényes veszettség elleni oltással és a hatósági állatorvos engedélyével szabad kivinni.
FORRÁS: MTI