2011. április 15., péntek

A SÁRVÁRI RENDELŐ A VAS NÉPE CÍMLAPJÁN


Fotó: Benkő Sándor
Dr. Kereszty Gábor állatorvos szerint a házi kedvencek közül a kutyákra nézve a legveszélyesebb a kullancs.
Ha kedvencünkben kullancsot találunk, fontos, hogy szakszerűen vegyük ki. A csavarás iránya babona: a kullancs ugyanis se nem jobb-, se nem balmenetes
- Kullancsok által terjesztett betegség a babesiosis, melyet a vérben élő élősködő okoz - fűzte hozzá az orvos. - Ilyenkor kezdetben az állat kedvetlen, étvágytalan, sokat iszik. A láz leggyakrabban 40 Celsius fölé emelkedik. Egy-két nap alatt a vizelet egyre sötétebbé, sötétsárgából véressé, majd szinte feketévé válhat. Kezelés nélkül a betegség halálhoz is vezethet. Létezik más betegség is, a Lyme-kór, melyet az embernél és a kutyánál is egy baktérium okoz. Embernél könnyebb észrevenni, ugyanis bőrpír jelenik meg a csípés helyén, kutyánál azonban a szőrzet miatt csak később tűnik fel a fertőzés. Láz és ízületi panaszok jelentkeznek, s a kórt csak a vérből lehet kimutatni.
Az állatorvos hozzátette, hogy a kullancsok a macskák testébe is belemásznak, ez azért lehet veszélyes, mert házi kedvencünk akár nekünk is átadhatja az élősködőt.
- Meg lehet előzni a kullancs támadását - hangsúlyozta az orvos. - A Lyme-kór ellen van védőoltás, s már a Babesiosis ellen is létezik vakcina, ám ennek a hatékonyságáról még nincs elég tapasztalatunk. Elterjedt és hatékony kullancsok elleni védekezés a hátra cseppenthető folyadék, illetve nyakörv. Ezek közül azokat célszerű alkalmazni, melyet az orvos is ajánl.