2011. április 1., péntek

BÉCSI HÍREK


Két héten át fokozottan ellenőrzik a kutyásokat az osztrák fővárosban. A póráz- és szájkosár-kötelezettség betartása mellett ellenőrzik azt is, hogy van-e a kutyáknak azonosítóchipjük.
A harci kutyák gazdáitól elkérik a kutyajogosítványukat is, 2011. június 30-ig ugyanis minden harci kutyatulajdonosnak jogosítványt kell szereznie Bécsben. Az osztrák fővárosban tartott kutyák alig 5%-a esik a jogosítványköteles kategóriába, viszont ők felelnek a kutyatámadások 25%-áért. A veszélyesnek minősített fajták listáját egy szakértőkből álló csoport állította össze a harapás erőssége és a támadások gyakorisága alapján. A sort – bullterrier, staffordshire terrier, mastiff, pitbullterrier, rottweiler - azokkal a kutyafajtákkal egészítették ki, amelyekkel kapcsolatban gyakran érkezett panasz a Bécsi Városháza Állategészségügyi és Állatvédelmi Ügyosztályához.

A kéthetes akció során külön odafigyelnek a kutyatartás alapvető higiéniai szabályainak betartására is. Bécsben városszerte 2.800 zacskóadagoló áll a kutyások rendelkezésére, hogy eltakarítsák kedvencük produktumát. A gazdik nagy része számára ez ma már természetes dolog: naponta 47.200 zacskó kutyaürülék landol Bécs kukáiban. Aki lusta lehajolni, az 36 eurós helyszíni bírságra vagy akár kétezer eurós pénzbüntetésre is számíthat.

A kutyás akció keretében ellenőrzik azt is, hogy van-e a házi kedvenceknek azonosító chipjük. Ausztriában ugyanis tavaly január óta minden egyes kutyát el kell látni mikrochippel, amelynek adatait egy országos adatbázisban tárolják.

Compress