2014. január 24., péntek

A KUTYA HATÁSA A GYERMEK IMMUNRENDSZERÉRE

Fotó: Flickr.com

Rengeteg tanulmány jelent meg ebben a témában az évek során, mind azt boncolgatva, hogy milyen hatással vannak a kutyák a csecsemők immunrendszerének fejlődésére. Sokáig tartotta magát az a hit, hogy károsak és asztmát, fertőzéseket váltanak ki. Azonban változni látszik ez a feltevés, hiszen arra lettek figyelmesek a kutatók, hogy a kisgyerekek, akik egy kutya közvetlen közelében nőnek fel sokkal egészségesebbek.
Fotó: Flickr.com
A Kaliforniai, San Franciscó-i és Michigan Egyetem kutatói megjelentettek egy tanulmányt a Proceedings of the National Academy of Sciences szakmai lapban.
A kísérlet során azoknál az egereknél, akik olyan házi pornak voltak kitéve, ahol kutya is lakott sokkal kevésbé alakultak ki allergiás reakciók allergénekkel szemben.
Mesterséges allergéneket is bejuttattak az egerek tüdejébe, hogy megvizsgálják az asztma kialakulásának kockázatát. Azt találták, hogy a „kutyás por” esetében szinte soha nem alakul ki asztma.
Erre a magyarázat, a szakértők szerint az, hogy a kutya bélrendszerében található baktériumok átrendeződnek az emberbe jutva és védettséget alakítanak ki az allergénekkel, az allergiát okozó fehérjékkel szemben.
A kutatók terápiás lehetőséget látnak ebben az elméletben, ugyanis mesterségesen bejuttatott baktériumok is képesek ezt a hatást elérni.